dimecres, 7 de maig del 2008

Institut Obert de Catalunya, una bona opció pels estudiants?

Educació vol suprimir el Batxillerat nocturn i derivar els alumnes cap a internet - 05/05/2008

Una de les últimes propostes del Departament d'Educació pel curs vinent és la suspensió del Batxillerat nocturn, que ha provocat també disparitat de criteris dins del tripartit. Avui, el conseller ha volgut matisar que no es tracta d'anul·lar totalment aquesta opció, però sí que el Batxillerat nocturn vagi perdent pes. Aposten per la flexibilitat que ofereix internet. Diversos sindicats han convocat per demà una concentració de protesta a Barcelona en contra de la supressió d'aquesta modalitat de Batxillerat.

Els pròxims dies els responsables dels 46 instituts que imparteixen el Batxillerat nocturn sabran si poden matricular alumnes pel curs que ve. "Determinats centres -ha explicat Ernest Maragall- podran seguir oferint aquests serveis i és el que estem tractant aquests dies de definir. I potser el que cal és que tothom sàpiga que ho farem escoltant i estudiant, analitzant, correctament, totes les dades actuals: en quins llocs hi ha més demanda, perfil dels estudiants..."

La Conselleria vol que els alumnes que deixin de fer el Batxillerat nocturn presencial l'estudiïn per internet a l'IOC, l'Institut Obert de Catalunya. Entre els motius que al·lega el Departament hi ha l'alt grau d'absentisme al Batxillerat nocturn; el percentatge molt baix d'èxit escolar, al voltant del 40%, i el fet que el nombre de matriculacions ha baixat molt els últims cinc anys (un 20%).

Els sindicats i els pares veuen aquest anunci com un atac contra l'ensenyament públic. Per això han anunciat concentracions per demà i jornada de vaga el 14 de maig. "La sorpresa - assegura Vicenç Atanes, director de l'IES Menéndez Pelayo- ha estat general. Això és de la setmana passada i ens estem movent una miqueta per intentar que això continuï. Si més no, ens ha arribat que alguns centres podran continuar amb el Batxillerat nocturn. Aquí vindrà un estira-i-arronsa perquè des de cada centre entendrem que és el nostre el que ha de continuar amb aquests estudis".

A Catalunya hi ha 4.900 persones que fan l'esforç d'intentar treure's el Batxillerat en diversos instituts, que obren les portes a les vuit del matí i no les tanquen fins a un quart d'onze de la nit

La Generalitat mantindrà el batxillerat nocturn en 26 dels 46 instituts - 07/05/2008
El conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, ha anunciat que en el pròxim curs se seguirà impartint el primer any de batxillerat nocturn en 26 dels 46 instituts catalans que actualment l'ofereixen. Després de dialogar en les últimes hores amb els sindicats UGT i CCOO per acabar de concretar l'abast de la reforma del batxillerat nocturn, Maragall ha dit que vint dels centres que actualment ofereixen primer de batxillerat nocturn deixaran d'impartir-lo a partir del pròxim curs.

Sense voler concretar els centres elegits, Maragall ha dit que aquesta reforma permetrà "concentrar" l'oferta, "assegurar la qualitat i la cobertura territorial i disposar del millor terreny per créixer en la via del batxillerat diürn, reformulat i potenciat, i en la via del batxillerat no presencial, amb l'educació a distància, que tindrà un paper de futur magnífic en molt pocs anys".

"Al principi del curs que ve -ha especificat Maragall- disposarem de 26 centres en el conjunt del territori, en llocs on ara ja existeix aquesta oferta, que seguiran oferint aquest primer curs de batxillerat nocturn, mentre que la resta dels que l'oferien fins ara -46- deixaran de fer-ho, encara que seguiran fent segon de batxillerat".

Un institut a distància - 07/05/2008
L'aposta del Departament d'Educació és que els estudiants que no vulguin o no puguin fer el batxillerat en un institut de forma presencial optin per l'educació a distància gràcies a internet. Una opció que ja és possible a través de l'Institut Obert de Catalunya.

Personalment, penso que Maragall ha fet una gran feina, jo estudio a l’Institut Obert de Catalunya, acabant de treure’m l’ESO, i certament s’estudia molt bé, i tens una flexibililtat d’horaris extraordinaria. També tinc pensat seguir estudian al IOC, vull fer batxillerat, és una manera de formar-se i poder treballar, tens professors a la teva disposició i realment no crec que sigui tant complicat com ho veuen alguns estudiants del nocturn.
Trobo, que no s’ha de suprimir pas el Batxillerat nocturn, però si que em de treure més profit del IOC, cada trimestre hi ha millores i poc a poc s’està consolidant encara més.
Així que jo animo a tot aquell que no tingui temps per estar en una classe presencial i que es vulgui formar, que s’informi sobre el IOC, és una gran opció per qui té ganes d’estudiar, el nivell és exactament el mateix, però l’avantatge és que pots estudiar des de casa i sense cap problema.


3 comentaris:

lancho ha dit...

¿Cuál es tu opinión? Personalmente aun no he podido documentarme, pero creo que es un error suprimir centros, internet está bien, pero no creo que todo el mundo tenga un ordenador conectado a la red, ¿Qué sucederá con ellos?

Esther ha dit...

Para ello hay centros de soporte donde pueden ir a estudiar, hay aulas de informatica en las cuales hay flexibilidad de horarios, creo que es una gran idea y oportunidad para muchas personas.

El "Institut Obert de Catalunya" es poco conocido y creo que hay que fomentar la enseñanza a distancia, no creo que la coneixión a internet sea una dificultad para los estudiantes, pueden acceder a traves del centro, la biblioteca del pueblo, un ciber...
No se si me he explicado...
Alomejor es que como yo estudio a traves de IOC lo veo bastante bien i accesible para la gran mayoria de las personas. No descarto el bachillerato nocturno, ya que hay personas que necesitan un profesor al lado que les explique las cosas y sigan una rutina.
Creo que debe de haber un punto intermedio, no hay que suprimirlo, sino centralizarlo mejor, creo que los jovenes no se informan lo suficiente y lo mejor que se les puede ocurrir hacer es quejarse...

Hasta pronto!

Joey dAG ha dit...

Hola Esther, a mi tampoco me queda del todo clara tu postura. Me estaba documentando sobre el tema y he llegado hasta aquí, y aprovecho para opinar.

Estoy de acuerdo con que el IOC tiene poca publicidad, y que mucha gente podría ser usuaria si les llegase la información, ya que es una buena oportunidad para muchos. Por desgracia, no para todos, hay gente de mediana/alta edad que no conoce suficientemente internet, gente de cualquier franja de edad, que prefiere escuchar un profesor que leer una pantalla, y que puede recibir una atención más personalizada, in situ y al instante, todas esas ventajas, las ha de garantizar la escuela pública, ya que sinó, ya sabemos que solución nos queda... pagar por nuestro derecho a la educación.

Por último, totalmente de acuerdo con Lancho, no se debe suprimir centros, sinó publicitar la IOC, y sobre tus últimas líneas, total desacuerdo: ojalá más jovenes y con más frecuencia se quejasen, en vez de tragar con lo que les echen.

Un saludo!

José L.