dimecres, 2 d’abril del 2008

L'aigua, un be escàs

Aquest problema que se’ns presenta en l’actualitat és un tema que cada dia ocupa més l’atenció dels científics, técnics, polítics i en generals, de molts del habitants del planeta.

L’escassetat d’aquest vital líquil obliga a reiterar novament una crida a la moderació de consum per part de la població a nivell mundial, ja que sense la seva col·laboració els esforços técnics que porten a terme algunes organitzacions, resultarien insuficients.

Tansols molt poca aigua es utilitzada per el consum de l’home, ja que: el 97% es aigua de mar i te sal, el 2% es gel i esta en els pols, i només l’1% de tota l’aigua del planeta es dolça, trobant-se en rius, llacs i llocs subterrànis. A més a més, l’aigua tal i com es troba a la naturalesa, per ser utilitzada sense risc per al consum humà, requereix ser tractada per eliminar les partícules i organismes que poden ser perjudicials per la salud. I finalment ha de ser distribuida a través de canonades fins a casa, perquè puguem consumir-la sense cap problema ni cap risc.

No obstant això, hauria d'haver aigua en abundor per a tots si fos distribuïda més equitativament, i si no fos malversada i alterada a causa del mal ús i de la contaminació.

Les necessitats d'aigua són cada vegada més grans, però els recursos són limitats. Només un ús racional de l'aigua pot permetre que l'activitat de les persones i el desenvolupament siguin compatibles amb els recursos existents.

Cada any viu més gent a la Terra, cada any consumim més aigua, però la quantitat d'aigua de què disposem sempre és la mateixa. Quan obrim una aixeta, l'aigua que en surt ve de les mateixes reserves subterrànies, dels mateixos rius i rierols. Per tant, hem de canviar les nostres conductes i fer un ús racional de l'aigua: cal utilitzar-la sense desaprofitar-la.

Que podem fer per estalviar aigua?

1. Dutxar-nos en comptes de banyar-nos. Per una aixeta oberta corren fins a 12 litres d’aigua per minut. Tanca l’aixeta mentres t’ensabones, t’afeites i et rentes les dents (no oblidis fer servir un got per escandir-te la boca)

2. Una rentador pot gastar fins a 90 litres cada vegada que l’utilitzes. Un rentavaixelles, a proa de 30. Aixa que utilitzal’s inteligentment: posal’s sempre a carrega complerta.

3. No abusis de la lejia, trenca l’equilibri bacteria de les depuradores, dificultant el seu treball. Utilitza detergents ecològics, sense fosfats.

4. Utilitza bols o gibrells per rentar la fruita, la verdura, els plats… Si tens una pica de dos cubetes, fes servir una per esabonar i l’altre per aclarar. Per Beure aigua freda, no deixis corre l’aigua de l’aixeta: acostumat a posar una gerra o una amplla d’aigua a la nevera.

5. Si la cisterna del bany no es de doble descarrega, que no t’entri sentiment de culpabilitat. Pots posar dins una o varies ampolles de plàstic plenes: cada vegada que tiris la cadena gastaràs varis litres menys.

6. Col·loca atomitzadors a les aixetes: són petites peces que “mesclen” l’aigua amb aire y crean la sensació de major xorro amb menor cantitat de l’iquid. Els pots trobar en qualsevol ferreteria o botiga de bricolatge.

7. Rega la teves plantes sempre al vespre o a l’alba, quan la temperatura és més baixa, i evitaràs perdues d’aigua per evaporació. Pots utilitzar per a les plantes l’aigua que ha sobrat de les gerres dels menjas, o de rentar verdures…

8. Al jardí, utilitza sistemas automàtics de reg per aspergió (de goteig per als arbres i arbustos).

9. Tanca lleument la clan de pas de l’aigua a la teva vivenda. Al disminuir el cabal, aconseguiràs que surtin menys litres de l’aixeta per minut.

10. No rentis el cotxe amb una mànega, és millor utilitzar una esponja i un cubell amb aigua.



4 comentaris:

lancho ha dit...

muy bien, ahora no dejes de actualizar

lancho ha dit...

No soy tu profe, ni pretendo serlo, tampoco soy un crítico literario, así que lo mejor que te puedo decir es que no dejes de escribir, que tendrías que dar tu opinión de las cosas, la mía sobre el texto es sencilla, estoy de acuerdo con lo expuesto.

Aviador ha dit...

Sembla que la situació comensa a ser preocupant de debó. Els pantans fan PENA. Jo nose si es canvi climàtic o simple mala sort.



Si resulta ser el canvi climàtic, felicitats a tots, moltes felicitats, ens hem lluit.

Anònim ha dit...

No abusis de la lejia...

Lleixiu nena!! Que sembles de Murcia!! Jejeje

Eso! A ahorrar agua como capullus k es lo que nos toca ahora...